logo pensioen masters wit
pensioenspaaropties

De beste pensioenspaaropties voor zelfstandigen

Als zelfstandige bent u verantwoordelijk voor het opbouwen van uw eigen pensioen. In tegenstelling tot werknemers in loondienst, die vaak kunnen rekenen op een pensioenregeling via hun werkgever, bent u zelf aan zet om uw financiële toekomst veilig te stellen. Gelukkig zijn er diverse pensioenspaarproducten speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van zelfstandigen. Deze blog belicht de beste pensioenspaaropties voor zelfstandigen, waaronder het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), de Individuele Pensioentoezegging (IPT), en investeringen in roerend of onroerend goed.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Het VAPZ is een zeer populaire pensioenspaarformule onder zelfstandigen in België. Deze optie is beschikbaar voor alle zelfstandigen, of ze nu in hoofdberoep, bijberoep of als meewerkende echtgenoot actief zijn. Het grootste voordeel van het VAPZ is de fiscale efficiëntie: de bijdragen zijn volledig aftrekbaar als beroepskosten, wat leidt tot een verlaging van de sociale bijdragen en de belastingdruk. Dit maakt het VAPZ tot een aantrekkelijke optie voor zelfstandigen die hun pensioen willen aanvullen terwijl ze fiscale voordelen genieten.

Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Voor zelfstandige bedrijfsleiders is de Individuele Pensioentoezegging (IPT) een interessante optie. Deze vorm van pensioenopbouw laat toe dat de vennootschap premies stort voor de zelfstandige bedrijfsleider, die aftrekbaar zijn als bedrijfskosten. De IPT biedt niet alleen een pensioenkapitaal op de einddatum, maar kan ook voorzien in een dekking bij overlijden of arbeidsongeschiktheid. Een belangrijk voordeel van de IPT is de mogelijkheid om een deel van het pensioenkapitaal te gebruiken voor de financiering van onroerend goed dat voor professionele doeleinden gebruikt wordt, wat een unieke kans biedt voor zelfstandige ondernemers.

Investering in roerend of onroerend goed

Een derde pensioenopbouwstrategie voor zelfstandigen is de investering in roerend of onroerend goed. Deze optie biedt een dubbel voordeel: het potentieel voor waardevermeerdering van het goed over tijd en de mogelijkheid tot het genereren van een passief inkomen, bijvoorbeeld door verhuur. Investeren in onroerend goed, zoals vastgoed, is een populaire keuze vanwege de historisch sterke prestaties van deze markt en de tastbare aard van de investering. Roerende investeringen bieden op hun beurt de flexibiliteit en de mogelijkheid tot diversificatie. Beide opties vereisen een grondige marktkennis en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op uw pensioenportfolio.

Wilt u beginnen met pensioensparen?

Voor zelfstandigen zijn er diverse mogelijkheden om een solide pensioen op te bouwen, elk met hun eigen voordelen en aandachtspunten. Of u nu kiest voor het fiscaal aantrekkelijke VAPZ, de bedrijfsgerichte IPT, of de directe investering in roerend of onroerend goed, belangrijk is dat u een strategie kiest die past bij uw individuele financiële situatie en toekomstplannen. Wij kunnen u helpen om de juiste keuze te maken en een pensioenplan op te stellen dat zorgt voor financiële zekerheid op lange termijn.

logo pensioen masters wit

Inloggen

×