logo pensioen masters wit

Minimumpensioen en maximumpensioen van de zelfstandige ondernemer

De berekening van het pensioen als zelfstandige ondernemer

Als zelfstandige dient u ieder kwartaal sociale bijdragen te betalen waarmee u vervolgens pensioenrechten opbouwt. Om het pensioen van een zelfstandige in hoofdberoep te kunnen berekenen, worden de duur van uw loopbaan, uw beroepsinkomen, en uw gezinssituatie onder de loep genomen. Bovendien dienen we steeds rekening te houden met de wetgeving die regelmatig verandert. Hoeveel uw pensioen zal bedragen, is voornamelijk afhankelijk van hoeveel jaren u actief bent geweest waarin u pensioenrechten hebt opgebouwd. Er is steeds een minimumpensioen en een maximumpensioen vastgelegd. U kan MyPension raadplegen om uw voorlopige pensioenbedrag te zien. Meer info over hoe u MyPension gebruikt, vindt u hier.

Hoe langer de duur van je loopbaan en hoe meer beroepsinkomen je genereert waarop je sociale bijdragen betaalt, hoe hoger je pensioenuitkering zal zijn.

Minimumpensioen vs maximumpensioen

Heeft u er een loopbaan van 45 jaar opzitten? Dan bedraagt het gewaarborgd minimumpensioen voor een alleenstaande zelfstandige 1 532,80 euro per maand. Het maximumpensioen is vastgelegd op 1 703,88 euro bruto. We kunnen dus vaststellen dat het pensioen van een ondernemer helaas vaak lager ligt dan het pensioen van een werknemer. Zowel het minimumpensioen als het maximumpensioen zijn slechts een fractie van wat u als zelfstandige gewoon bent. Lees hier meer over het minimumpensioen en maximumpensioen van een zelfstandige ondernemer.
www.acerta.be/nl/zelfstandigen/themas-en-dossiers/pensioen/pensioen-berekenen

Een aanvullend pensioenplan afsluiten heeft zoveel meer voordelen dan alleen de zekerheid van later rond te kunnen komen met een mooi pensioen.

Aanvullend pensioen – pensioensparen voor zelfstandigen

Vaak lijkt het pensioen nog ver weg. Toch dient u als zelfstandige ondernemer, vrije beroeper of C-level eraan te denken voor uw tijd om zorgeloos te genieten aangebroken is. Dit niet enkel voor uw gemoedsrust, maar vooral omdat u op een fiscaal vriendelijke manier meer uit uw zaak kan halen. Daarom is het slim om te laten begeleiden door Pensioen Masters bij het afsluiten van een aanvullend pensioenplan zoals een VAPZ of een IPT met tal van voordelen, waaronder fiscaal voordeel en het aankopen van privé-vastgoed. Bovendien verhoogt u op deze manier ook uw minimumpensioen en is dit dus een win-win. In onze gratis simulatietool kan u zien hoe uw pensioen geoptimaliseerd kan worden en welke stappen u dient te ondernemen. Bereken je pensioen als zeflstandige hier!

Pensioen simulatie

Lees onze blog “Fiscaal voordelig geld uit uw vennootschap halen met uw aanvullend pensioen” meer over de meest interessante én fiscaal interessante methoden om uw pensioen te optimaliseren en hoe Pensioen Masters u erbij kan helpen.

Hoe kan Pensioen Masters u helpen?

Pensioen Masters helpt u met het optimaliseren van uw vermogen en van uw pensioen. Met fiscaal voordelige pensioenspaarplannen waar u zowel nu als later de vruchten van plukt, openen we de deur naar vastgoedfinanciering. Ook kan u bij ons terecht voor reconstitutiekredieten, warrantenplannen en (on)roerende leasing. Zo bieden we u de rust en ruimte om u volledig te kunnen focussen op wat echt telt. Uw gezin, uw klanten en uw bedrijf.

Doe de gratis pensioensimulatie hier! Simulatie pensioen zelfstandige.

FAQ Pensioensparen zelfstandige

 1. Hoeveel bedraagt mijn minimumpensioen als zelfstandige?

  Een alleenstaande zelfstandige krijgt een minimumpensioen toegekend van 1 532,82 euro per maand.
  Als gezinshoofd bedraagt het minimumpensioen 1 915,42 euro per maand.

 2. Hoe bereken ik mijn pensioen?

  U kan uw pensioen bereken via MyPension. Vervolgens kan met de online simulatietool van Pensioen Masters een simulatie maken en opties aanduiden om uw pensioen te optimaliseren.

 3. Wat zijn mijn mogelijkheden om aan pensioensparen te doen als zelfstandige?

  Er zijn een aantal manieren om aan pensioensparen te doen als zelfstandige ondernemer. De bekendste vormen van pensioensparen zijn VAPZ of IPT. Hiermee krikt u uw pensioen omhoog en geniet u van veel fiscale voordelen.

 4. Wat is een IPT?

  De individuele pensioentoezegging is een formule van pensioensparen voor zelfstandige ondernemers. Deze vorm van pensioensparen komt met twee grote voordelen:
  1.      Uw aanvullend pensioen wordt gefinancierd door uw vennootschap
  2.      Het bedrag dat u in uw IPT stort is, volledig aftrekbaar als beroepskost in uw vennootschap.

 5. Wat is het verschil tussen een VAPZ en een IPT?

  minimumpensioen zelfstandige verschil VAPZ en IPT

  Een VAPZ wordt door de zelfstandige zelf betaald (persoonlijke bijdrage) terwijl een IPT gefinancierd wordt met de vennootschap. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen.

 6. Wat is een POZ en kan iedere zelfstandige hier gebruik van maken?

  Een POZ is een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen. Bent u een ondernemer zonder een vennootschap? Dan kan u kiezen voor een POZ. Met deze formule bouwt u extra pensioenkapitaal op naast uw VAPZ.

 7. Is het mogelijk om privé vastgoed aan te kopen met een IPT?

  Dat kan, door een bulletkrediet met een IPT te combineren is dit een super interessante manier om vastgoed te financieren in uw privé. Download de Whitepaper over vastgoedfinanciering hier!

logo pensioen masters wit

Inloggen

×