logo pensioen masters wit

Heb ik als zelfstandige of bedrijfsleider recht op een pensioen?

Elke zelfstandige of bedrijfsleider in België heeft recht op een wettelijk pensioen. Dit pensioen wordt berekend op basis van uw beroepsinkomsten en de duur van uw loopbaan. Dit is wel vaak lager dan die van een doorsnee werknemer. Hierdoor is aanvullend pensioensparen belangrijk. Maar hoe gaat dit juist in zijn werk? In dit artikel leggen we alles voor u uit!

Waarom aan pensioensparen doen?

Pensioensparen is niet alleen essentieel voor financiële stabiliteit na pensionering, maar biedt ook diverse voordelen, zoals:

  • Fiscale voordelen: Het zorgt voor een belastingvermindering op de gespaarde bedragen, wat leidt tot directe belastingbesparingen elk jaar.
  • Rendement op investeringen: Het geeft een mogelijkheid om rendement te behalen op uw spaargeld, wat op lange termijn kan oplopen.
  • Aanpassing aan inflatie: Het zorgt voor bescherming tegen inflatie waardoor de koopkracht van uw spaargeld over tijd behouden blijft.
  • Flexibiliteit en controle: U hebt de mogelijkheid om zelf de spaarbedragen en frequenties te kiezen en de controle over waarin uw spaargeld wordt geïnvesteerd.
  • Vermogensopbouw: Pensioensparen helpt bij het opbouwen van een aanzienlijk vermogen dat kan worden gebruikt tijdens de pensioenjaren voor diverse doeleinden.

Welk bedrag spaar ik als zelfstandige of bedrijfsleider voor mijn pensioen?

De optimale spaarhoeveelheid hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, gewenste pensioenleeftijd en ambities qua levensstijl na pensionering. Dit kan dus variëren, maar gemiddeld zou u idealiter streven naar het sparen van een bedrag dat ongeveer 70-80% van uw laatstverdiende inkomen per jaar bedraagt. Dit is om het inkomensniveau na pensionering te behouden.
Een persoonlijke financiële analyse is echter essentieel om een realistisch en haalbaar spaardoel vast te stellen. Voor meer specifieke adviezen en berekeningen kunt u terecht bij onze financiële adviseurs.

Hoe kan je uw pensioen verhogen als zelfstandige of bedrijfsleider?

Om het pensioen als zelfstandige of bedrijfsleider te verhogen, kunnen meerdere strategieën worden toegepast. Zelfstandigen of bedrijfsleiders kunnen kiezen uit verschillende pensioenspaarvormen, zoals VAPZ, POZ en individuele pensioenspaarplannen. Investeren in vastgoed of andere activa kan ook helpen om vermogen op te bouwen. Het benutten van fiscale voordelen, zoals aftrekposten en belastingvoordelen, is cruciaal.

Pensioen Masters is expert in alles wat te maken heeft met uw pensioensparen en kan u helpen bij het opstellen van een uitgebreid pensioenplan. Neem contact met ons op voor meer informatie en gepersonaliseerde strategieën.

logo pensioen masters wit

Inloggen

Omgaan met belastingen in een ondernemingsklimaat.

Hoe kan een ondernemer slim omgaan met belastingen? België staat hoog op de lijst wat betreft belastingdruk, maar er zijn gelukkig veel manieren om deze lasten te verlagen.

Wil je weten hoe?

Volg onze webinar op 7 augustus om 19:30 uur en ontdek hoe je geen onnodige belastingen betaalt.
×