logo pensioen masters wit
Pensioensparen

 Een gids voor Individuele Pensioentoezegging (IPT)

In de wereld van pensioenplanning is de Individuele Pensioentoezegging (IPT) een cruciale tool voor zelfstandige ondernemers en bedrijfsleiders. IPT staat voor een persoonlijk pensioenplan dat wordt opgezet door de vennootschap waarvoor de zelfstandige werkt. Het dient als aanvullende pensioenopbouw bovenop het wettelijk pensioen, wat vooral voor zelfstandigen en bedrijfsleiders van groot belang is gezien hun lagere wettelijke pensioen.

Voorwaarden van IPT

Om voor een IPT in aanmerking te komen, moet u als zelfstandige werken binnen een vennootschap, zoals een BV of NV. Dit pensioeninstrument is vooral bedoeld voor zaakvoerders of bestuurders die via hun onderneming hun pensioen willen optimaliseren. Het onderscheidt zich van het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) doordat het meer flexibiliteit en hogere bijdrage mogelijkheden biedt, wat resulteert in een potentieel hoger pensioenkapitaal.

Voordelen van IPT

  1. Fiscale voordelen: de premies die voor een IPT worden betaald, zijn volledig aftrekbaar als beroepskost, wat leidt tot een direct fiscaal voordeel voor de onderneming. Dit betekent een aanzienlijke belastingbesparing, zowel op vennootschaps- als op persoonlijk niveau.

  2. Pensioenopbouw en flexibiliteit: een IPT biedt een hoge mate van flexibiliteit in hoe en wanneer de bijdragen worden betaald, alsook in de keuze van het pensioenkapitaal. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om een pensioenplan op maat te creëren dat aansluit bij persoonlijke behoeften en carrièreontwikkeling.

  3. Overlijdensdekking en aanvullende waarborgen: een IPT kan gekoppeld worden aan aanvullende waarborgen zoals overlijdensdekking of een dekking bij arbeidsongeschiktheid, wat extra zekerheid biedt voor de zelfstandige en zijn/haar nabestaanden.

  4. Liquiditeitsvoordelen voor de onderneming: aangezien de premies als beroepskost aftrekbaar zijn, draagt een IPT bij aan de optimalisatie van de bedrijfsliquiditeit. Dit kan een voordeel opleveren voor de onderneming.

Hoe een IPT opzetten?

  1. Stappenplan: het opzetten van een IPT begint met een grondige analyse van uw persoonlijke en zakelijke financiële situatie. Vervolgens kiest u samen met een financieel adviseur de verzekeraar die het best bij uw behoeften past.

  2. Selectie van verzekeraar en pensioenplan: het is belangrijk om een verzekeraar te kiezen die betrouwbaar is en pensioenplannen aanbiedt die flexibel zijn en aanpasbaar aan veranderende omstandigheden.

  3. Bepalen van bijdragen en dekking: de bijdragen worden idealiter afgestemd op het verwachte pensioendoel en de fiscale mogelijkheden. Hierbij wordt rekening gehouden met de “80%-regel”, die stelt dat het totale pensioen (wettelijk + aanvullend) niet meer mag bedragen dan 80% van het laatste normale bruto jaarloon.

Bent u geïnteresseerd in IPT?

Een IPT is een waardevol instrument voor zelfstandigen om een comfortabel pensioen op te bouwen en tegelijkertijd van fiscale voordelen te genieten. Door de flexibiliteit, fiscale efficiëntie en bijkomende waarborgen is het een essentieel onderdeel van de financiële planning voor elke zelfstandige ondernemer. Het is aan te raden om een financieel adviseur te raadplegen om een IPT-plan op maat te ontwerpen dat aansluit bij uw persoonlijke en zakelijke doelstellingen. Wilt u meer weten over Individuele Pensioentoezegging? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

logo pensioen masters wit

Inloggen

Omgaan met belastingen in een ondernemingsklimaat.

Hoe kan een ondernemer slim omgaan met belastingen? België staat hoog op de lijst wat betreft belastingdruk, maar er zijn gelukkig veel manieren om deze lasten te verlagen.

Wil je weten hoe?

Volg onze webinar op 7 augustus om 19:30 uur en ontdek hoe je geen onnodige belastingen betaalt.
×