logo pensioen masters wit
Pensioensparen

De kracht van roerende leasing voor uw bedrijf

In de wereld van vandaag zijn flexibiliteit en financiële efficiëntie cruciale pijlers voor het succes van zelfstandigen en bedrijfsleiders. Roerende leasing, een financieringsvorm die in België steeds meer aan populariteit wint, biedt ondernemers een aantrekkelijke manier om hun bedrijfsvoering te optimaliseren zonder zware investeringen vooraf. Maar wat houdt roerende leasing precies in en hoe kan het de groei en flexibiliteit van uw onderneming ondersteunen?

Wat is roerende leasing?

Roerende leasing is een overeenkomst waarbij een leasemaatschappij roerende goederen zoals voertuigen, productie- of kantoormateriaal aankoopt en deze voor een bepaalde periode aan een ondernemer verhuurt. Dit model biedt een unieke combinatie van flexibiliteit en financiële voordelen, doordat het bedrijven in staat stelt om het nieuwste materiaal te gebruiken zonder de volledige aankoopprijs vooraf te betalen. Aan het einde van de leaseperiode hebben ondernemers de mogelijkheid om het geleasde goed te kopen, vaak tegen een gunstige prijs​​.

We onderscheiden twee hoofdvormen van roerende leasing: financiële leasing en renting. Financiële leasing wordt gekenmerkt door de opname van de geleasde goederen op de balans van de ondernemer, waardoor deze afschrijvingen en rentelasten kan inbrengen. Renting, daarentegen, houdt in dat de leasingkosten direct als operationele kosten worden geboekt, wat niet leidt tot een verhoging van de activa op de balans​​.

Voordelen van roerende leasing voor ondernemers

Roerende leasing biedt veel voordelen die aantrekkelijk zijn voor zelfstandigen en bedrijfsleiders in België. Deze voordelen zijn zowel goed voor financiële optimalisatie als operationele efficiëntie, waardoor ondernemingen meer ademruimte krijgen om te groeien en zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

  1. Financiële flexibiliteit en liquiditeitsbehoud: een van de belangrijkste voordelen van roerende leasing is de financiële flexibiliteit die het biedt. Door niet direct te investeren in de aankoop van bedrijfsmiddelen, behouden ondernemingen hun liquiditeit en kunnen ze hun kapitaal toewijzen naar zaken die onmiddellijke groei en rendement bieden. Dit is vooral voordelig in tijden van onzekerheid of wanneer kapitaalbehoud van essentieel belang is voor de stabiliteit van het bedrijf​​.
  1. Operationele efficiëntie en minder administratie: roerende leasing vereenvoudigt de administratie die gepaard gaat met de aankoop en het beheer van bedrijfsactiva. De leasemaatschappij neemt veel van de administratieve lasten op zich, zoals de aankoopprocedure, onderhoudscontracten en soms zelfs de verzekering van de goederen. Dit stelt bedrijfsleiders in staat zich te concentreren op hun kernactiviteiten, zonder zich zorgen te maken over het beheer van hun activa​​.
  1. Toegang tot de nieuwste technologie en materiaal: met roerende leasing hebben ondernemingen toegang tot de nieuwste technologieën zonder de volledige kosten van de aankoop te dragen. Leasing stelt bedrijven in staat hun operationele efficiëntie te verhogen door gebruik te maken van de meest geavanceerde apparatuur zonder grote financiële investeringen​​.

  2. Fiscale voordelen: de keuze tussen on-balance en off-balance leasing kan ook fiscale implicaties hebben, afhankelijk van de specifieke behoeften en strategieën van het bedrijf. Door de leasingkosten als operationele kosten te boeken, kunnen ondernemingen hun belastbaar inkomen verminderen en zo profiteren van fiscale voordelen. Het is belangrijk dat ondernemers samenwerken met hun financiële adviseurs om de meest voordelige leasingstructuur voor hun situatie te bepalen​​.

Praktische tips voor pensioenplanning

  • Begin vroeg: hoe eerder u begint met pensioenplanning en -sparen, hoe meer u kunt profiteren van het rendement op lange termijn. Vroeg starten geeft u meer flexibiliteit en ruimte voor aanpassingen.

  • Herzie regelmatig: uw pensioenplan is geen statisch document. Het is belangrijk om uw pensioensimulatie regelmatig te herzien en aan te passen aan veranderende omstandigheden, zoals een nieuwe baan, veranderingen in inkomen, of wijzigingen in de pensioenwetgeving.

  • Maximaliseer uw bijdragen: benut indien mogelijk de maximale bijdragen aan uw pensioenregelingen om fiscale voordelen te optimaliseren en uw pensioenpot te vergroten.

Bent u klaar om de voordelen van roerende leasing te ontdekken?

Voor extra informatie of een vrijblijvend deskundig advies neem contact met ons op. Maak vandaag nog de volgende stap in uw financiële loonoptimalisatie.

logo pensioen masters wit

Inloggen

Omgaan met belastingen in een ondernemingsklimaat.

Hoe kan een ondernemer slim omgaan met belastingen? België staat hoog op de lijst wat betreft belastingdruk, maar er zijn gelukkig veel manieren om deze lasten te verlagen.

Wil je weten hoe?

Volg onze webinar op 7 augustus om 19:30 uur en ontdek hoe je geen onnodige belastingen betaalt.
×